13 de desembre, 2008

La Serp a Vilanova i la Geltrú

Aquest darrer dijous van presentar, a la llibreria Ma’at de Vilanova i la Geltrú, el meu llibre La Serp.
Per a mi, no va ser “una presentació”, sinó “una trobada” amb gent predisposada a compartir.
Va encetar l’acte la càlida veu de la Marta Garcia, llibretera i lectora, que amb delicadesa va fer una exposició de les impressions rebudes en la lectura de la Serp. Va ressaltar que és un llibre fet de reflexions que dóna respostes per fer altres reflexions de reflexions. Va dir: -jo, això ho expresso amb una imatge que empro sovint: “és posar-se les orelles i obrir els ulls”. Ella va parlar amb el llenguatge que surt del cor, de l’intern de l’ésser, sense floritures intel·lectives. La pregunta era obligada i la Marta la va fer amb un ampli somriure: -Què és la Serp?

El clímax de l’auditori era propens. S’havia creat una atmosfera positiva en l’ambient.
La Serp –vaig dir tot seguit després de donar les gràcies i la benvinguda als assistents- és l’ego que tots duem dins i ningú vol reconèixer i si ho fa, no li dóna cap importància, car és companya en l’habitud. La Serp, -vaig seguir dient- és també aquell diable, els dimonis i Satanàs dels quals ens parla el nou i l’antic testament. La Serp també és el caos, allò que en el principi s’oposa a la llum.

La Marta va donar la paraula a la Isabel Laso que amb contundent claredat i sentit poètic va expressar, amb harmonia i sensibilitat, com la lectura del llibre l’havia colpit no només pel que deia, sinó també pels breus i contundents poemes que hi són impresos.
Els sentiments flotaven en l’aire i s’unien, uns als altres, com si fos una altra mena de coneixement.

Va ser una trobada de persones, que com diu la Marta, es van “posar les orelles” i van obrir els ulls de bat a bat.
Em sap greu no saber l’adreça de la gent que ha comprat el llibre, per mantenir-hi un diàleg. De totes maneres ens hem emplaçat per a reunir-nos i comentar les preguntes i respostes que es plantegen en el llibre.
A mesura que tingui més informació de l'acte ho aniré penjant.
*******

Això confirma la idea, de més d’un de nosaltres, que cal tornar a les reunions, d’intercanvi d’opinions i sentiments, tan enriquidores. Cada vegada és més la gent que necessita respostes sobre la veritat i realitat de la vida i el món. Que clama, amb veu sostinguda al seu intern, respostes clares a moltes coses que el cor i la intuïció perceben, per molt que en sigui de difícil una interpretació correcta, i que són negades per sistema.

Jo personalment crec que la crisi actual és espiritual i no pas econòmica.
Poso en dubte l’existència, en algun lloc, de la llibertat. Existeix la llibertat? L’home ha estat lliure alguna vegada des de la seva existència en aquest món?
L’home segueix sent esclau? (Quan dic home em refereixo al gènere humà: home i dona inclosos)
Pot haver-hi un altre sistema basat en el capital que no sigui tan agressiu ni corrupte com l’actual?
Sent el mal una realitat, pot ser eradicat?
Podrem seguir vivint en un planeta tocat de mort?

Des d’aquesta pàgina faig una crida a tota persona sensible, que té coses a dir, que vol comentar-les i no troba on ni a qui, que es posi en contacte, amb un simple comentari, i intentarem tots plegats fer un grup que de ben segur ens serà útil a tots. No importen ni creences ni tendències, però si, respecte i comprensió cap a les persones.

2 comentaris:

Elisabet ha dit...

És agradable de llegir com expresses el que sovint a moltes persones els costa d'interpretar i que només es pot exposar en
moments d'aquells que nomes es donen de tant en tant en companyia d'altres en qui estas en sintonia.
Es com sintonitzar un canal concret per on no tothom te el mateix nivell de sensibilitat.
Amb això no vull dir que les persones que en parlin o no en parlin siguin diferents de les altres, jo crec que només es
tracta de fer servir una part del nostre raonament per tractar de resoldre unes inquietuds que molts no mostren encara, o potser no mostraran mai o potser les han mostrat i han decidit obviar-les.El cas és que existeix un buit existencial que cal omplir, i amb aquesta iniciativa trobo que es poden aconseguir unes tertulies molt constructives.
La meva enhorabona Joan. De ben segur que l'ambient que es va respirar va esser tant net com les teves paraules.

Salutacions Cordials.
Elisabet.

joan ha dit...

Benvinguda, Elisabet. Gràcies pel teu comentari. No sé si algú pot obviar l'inquietud, ni sé tampoc si cal. Jo veig que el sistema a dividit la societat en dos blocs concrets: el materialisme que es recolza en la ciència actual i els que es recolzen en uns dogmes obsolets. Hi ha però, una munió de gent que no es troben prou bé ni en una situació ni en l'altra. Són els "patidors" que tenen que empassar-se tot allò que li dóna el sistema i no li fa profit.
Gent plena de vivències, que li són negades pel sistema. Estructures basades en el poder que es creuen fortament implantades i que molts pensem que són febles que resisteixen per l'esforç aliè.
Aquesta és la gent que cal aglutinar, que facin sentir la seva veu, que cerquin la pau sense violència, que vetllin, perquè siguin enterrades les armes, i totes les eines de destrucció i de mort. Que no obviïn les inquietuds sinó que s'expressin.
A vegades també ho he pensat que potser una utopia, però sé que hi ha utopies que es realitzen al pas del temps. El que si sé del cert, és que callant no es resol res.